08-06-2020
Binnenkijken - Voor de kunst

Binnenkijken - Voor de kunst

Wonen op grote hoogte, met uitzicht over skyline of groen – vele Rotterdammers doen het met groot plezier. In de rubriek 'Binnenkijken' bezoeken we Rotterdamse high rise bewoners. Het leven van architect Han van den Born en zijn partner, kunstenaar Michel van Adrichem, staat in het teken van kunst. Hun appartement op de zevenendertigste verdieping van The Red Apple, een ontwerp van Van den Born, doet gelijk dienst als galerie.

‘Kunstenaar Sharvin Ramjan heeft net gebrandschilderde folie met pikante plaatjes van onze ramen afgekrabd. In ons huis organiseren we drie, vier keer per jaar tentoonstellingen. Hiervoor nodigen we kunstenaars uit werk te ontwerpen, geïnspireerd op deze toren en het uitzicht. Zo maakte Hieke Pars objecten die refereren aan de funderingspalen in de grond en bouwde Eveline Visser een papieren installatie, waardoor we drie maanden lang van de ene zijde van het huis naar de andere moesten kruipen. Het is één ding om kunst te verzamelen, maar op deze manier leef je maandenlang met een artistiek work in progress. Dat maakt het leven een stuk spannender.

Als we iets aankopen gaat dat naar ons boerderijtje in Zeeland. Nu nog een krot, maar het moet een gastenverblijf en kunstenaarsresidentie worden. Hier, in ons Rotterdamse huis, staat alles in dienst van de kunst. Er staan nog net een bed en stoel, maar de rest van het meubilair verschuift en wisselt voortdurend. Je dimt je eigen leefwereld als het ware. Wat er wel staat is een Le Corbusier-bank, ooit gekocht van een startstipendium, en een mooi Perzisch tapijt dat ik erfde van mijn ouders. Verder een bekende Martin Visser-opklapbank, een Artifort-stoel die ik op straat heb gevonden en opnieuw heb laten bekleden en een gele stoel van Joe Colombo. Daarin voelt het alsof je in een Ferrari zit. Geestig vind ik dat.

Als architect bij KCAP Architects & Planners krijg ik veel aanvragen van professionals die ons huis willen bezoeken – van de locoburgemeester van Jeruzalem tot de wethouder van Bordeaux en eindeloos veel groepen uit China en Zuid-Korea. Ze zijn geïnteresseerd in hoogbouw en ik heb The Red Apple mede ontworpen, waardoor ik een gedegen verhaal kan houden over bijvoorbeeld de indeling. In het hart van ons appartement, waar je omheen kunt lopen, bevinden zich de badkamer, een toilet en inloopkast. Daaromheen een boekenkast afgesloten met plafondplaat, voorzien van kleine kanaaltjes die het geluid opzuigen. De achterwand van de boekenkast is van glas, dus als deze openstaat stroomt er daglicht de badkamer in. In de kast zitten persoonlijke prullaria verstopt, veelal Dutch design. Je betreedt het huis door een entree van rosso levante-marmer. Dat marmer spiegelt een beetje en is als het ware opengeklapt, waardoor de fossiele aderen goed te zien zijn. Dan volgt een tweeëntwintig meter lange muur, waaraan we kunstwerken ophangen. Deze is van gezandstraald beton met kiezels, waardoor pluggen en gaten optisch wegvallen. Aan deze muur is de naam van onze galerie ontleend: Wallgallery.’

Binnenkijken - Voor de kunst
Binnenkijken - Voor de kunst
Binnenkijken - Voor de kunst
Binnenkijken - Voor de kunst
Binnenkijken - Voor de kunst
Binnenkijken - Voor de kunst
Binnenkijken - Voor de kunst