15-06-2020
Binnenkijken - Stadse rustiek

Binnenkijken - Stadse rustiek

Wonen op grote hoogte, met uitzicht over skyline of groen – vele Rotterdammers doen het met groot plezier. In de rubriek 'Binnenkijken' bezoeken we Rotterdamse high rise bewoners. Jos van der Vegt is gedelegeerd commissaris van Ahoy en betrokken bij veel Rotterdamse initiatieven. Zijn vrouw Anja en hij ruilden een rijksmonument in voor wonen in de Westerlaantoren. Want dat uitzicht; dat gaat nooit vervelen.

‘Hiervoor woonden we in wat wij gekscherend “het mooiste huis van Rotterdam” noemden: het Atlantic Huis, boven restaurant Loos. Prachtig, maar met bar weinig uitzicht vanaf de vijfde verdieping. In ons huidige appartement kijken we uit over het groen van Het Park; de seizoenen trekken, weerspiegeld in de natuur, zo langs je heen. In feite hebben we een gigantische tuin voor de deur, waar we nul werk aan hebben. In de zomer hebben we op het balkon tot tien uur ’s avonds zon en vanuit de woon- en slaapkamer zien we “de soepkom”; het nieuwe Boijmans Van Beuningen.

Als geboren Rotterdammers (uit Zuid) zijn we altijd geïnteresseerd geweest in de ontwikkeling van de stad, dus bezochten we puur uit nieuwsgierigheid vaak open dagen – van Rem Koolhaas’ De Rotterdam tot het Timmerhuis. Bij toeval ontmoetten we een makelaar die ons “toch zó’n mooi appartement” tipte. Dat bleek deze plek in de Westerlaantoren. Toen we terugliepen richting Parklaan en ik verzuchtte wat een hels karwei zo’n verhuizing zou zijn, sprak Anja de onsterfelijke woorden: “Laat dat maar aan mij over”. Zo geschiedde. Anja heeft lang in de interieurwereld gewerkt, dus ze heeft veel kennis op dat gebied. De look waar we voor kozen is Frans-landelijk, met hier en daar robuuste accenten. We hebben allebei een zwak voor sfeervolle historische architectuur, maar in deze woontoren is alles nieuw en strak. De inrichting is daarom karakteristiek, ter compensatie. Dat zit hem in het creëren van hoekjes en nisjes, gevuld met bijvoorbeeld sculpturen of vintagevondsten van brocantemarktjes. We hebben veel ruimte, bijvoorbeeld voor een bibliotheek die we hebben afgescheiden met een glazen room divider. Daarin kunnen we talloze boeken, lp’s en een platenspeler kwijt. Pink Floyd en The Stones zijn favoriet.

Onze zoon en dochter hebben, net als wij, ondernemersbloed. Daarom besloten we de krachten te bundelen. Met Bureau Vermaeck organiseren we onder meer IJsvrij Park Festival, hier in het Scheepvaartkwartier. Deze winter komt er ook een kerstmarkt, geheel in Charles Dickens-stijl. Niet om hoogdravend te doen, maar het voelt een beetje als teruggeven aan de wijk – toch een van de bijzonderste wijken van Rotterdam.’

Binnenkijken - Stadse rustiek
Binnenkijken - Stadse rustiek
Binnenkijken - Stadse rustiek
Binnenkijken - Stadse rustiek
Binnenkijken - Stadse rustiek
Binnenkijken - Stadse rustiek
Binnenkijken - Stadse rustiek
Binnenkijken - Stadse rustiek