08-07-2020
Binnenkijken - Vrije Vogels

Binnenkijken - Vrije Vogels

Wonen op grote hoogte, met uitzicht over skyline of groen – vele Rotterdammers doen het met groot plezier. In de rubriek 'Binnenkijken' bezoeken we Rotterdamse high rise bewoners. Architect Rien de Ruiter (Klunder Architecten) ontwierp zowel zijn vorige huis, een stadsvilla in Rotterdam, als de woontoren in 100Hoog waar hij nu met zijn vrouw Arna is neergestreken. Dit is bovendien de plek waar hun liefdesverhaal ooit begon.

‘Vroeger zeiden we al tegen elkaar: “Als we later groot zijn, verkassen we naar een hoge toren in hartje Rotterdam.” Zes jaar geleden was het zover; van een zelfontworpen vrijstaand huis aan de Kralingseweg verhuisden we naar deze woontoren. De stijl van dit appartement vormt een aandenken aan onze voorgaande woning, die een persoonlijk kunstwerkje was: veel glas en licht, hout en bamboe. We woonden daar in een soort bamboebos. Het begon met een paar plantjes, maar dat liep wat uit de hand. Deze toren heeft voor ons nog extra sentimentele waarde, want in haar twintigerjaren werkte Arna hier op de begane grond. We ontmoetten elkaar op een feestje, waarna ik haar buiten kantoor opwachtte om haar mee uit te vragen. Nu zijn we zesenveertig jaar verder en zijn de kinderen het huis uit. Tijd voor een volgende fase in ons leven, maar het blijft hier standaard de zoete inval van kinderen en kleinkinderen.

Op al die familieleden (dertien, and counting) is de inrichting uitgerust. Veel slaapmogelijkheden, een royale eettafel van Bertjan Pot met daarboven een trekveren lamp van kunstenaar Wieland Vogel. Jaren geleden hebben we ook twee illegale Le Corbusier-stoeltjes op de kop getikt in België. Nepperds, gemaakt in een fabriek naast de echte. Le Corbusier zelf wilde dat ontwerp eigenlijk vrijgeven en toegankelijk maken voor iedereen, maar de fabrikant lag dwars. Ertegenover staat een echte Le Corbusier, de LC4-chaise longue. Des te leuker.

Ruimtelijkheid vonden we van het begin af aan belangrijk. We hebben twee appartementen doorgebroken, zodat het woongedeelte in totaal 150 mbeslaat. Alle vier de ruimtes zijn open, met een gang die doorloopt en zonder draaideuren die in de weg zitten. Dat geeft het geheel een soort loftgevoel. We hebben er een gietvloer van Senso in laten zetten. In zachtgrijs met een beetje rood erin – mooi warm in het buitenlicht. Onze kunstverzameling bevat aardewerk van Liesbeth de Jonge en mixed media-kunst, veelal gekocht bij WTC Art Gallery. Hierin zie je onze voorliefde voor het strand terug. We hebben een minuscuul strandhuisje in Hoek van Holland, van drie bij zes meter. Niet om op het strand te liggen, maar voor de zonsondergangen. Hier in Rotterdam, op de veertiende verdieping, is het uitzicht ook fabelachtig. Je kijkt continu om je heen, naar die luchten; van ochtend tot avond, met sneeuw, storm, onweer of een regenboog aan de hemel. Zelfs met saai weer is het wolkendek dynamisch.’

Binnenkijken - Vrije Vogels
Binnenkijken - Vrije Vogels
Binnenkijken - Vrije Vogels
Binnenkijken - Vrije Vogels
Binnenkijken - Vrije Vogels